PRIMARIA COMUNEI DENSUS

Judetul Hunedoara

EDUCATIE

    Inca din perioada Imperiului Austro-Ungar, in Densus a functionat o scoala cu predare in limba maghiara, influentand atat cultura cat si religia.
    Dupa Marea Unire din 1918, predarea in scoli s-a facut in limba romana, cu personal didactic adus din Vechiul Regat. Invatamantul a devenit obligatoriu, perioada de scolarizare fiind de cinci ani. In urma reformei din invatamant din anul 1927, scoala din Densus a functionat ca scoala pentru invatamant obligatoriu de sapte clase, pana in anul 1948, cand regimul comunist de curand instalat a reformat din nou invatamantul dupa modelul sovietic, devenind obligatoriu de patru clase.
    Din 1949 Scoala din Densus a functionat ca scoala elementara de sapte ani, cursurile desfasurandu-se in castelul baronului Mara. Prima promotie de absolventi ai invatamantului de opt ani a fost in anul scolar 1964-1965. Din acest an scoala se va numi Scoala Generala de opt ani, denumire ce se pastreaza pana in prezent. La inceput, localul scolii a fost construit de stat si prevazut cu doua sali de clasa, anexe gospodaresti si locuinta invatatorului, fiind improprietarita cu o suprafata de aproximativ 1.5 ha in vatra satului, care asigura un plus de produse agro-alimentare necesare scolii (lotul scolii existand si in present).
    In anul 1952 Consiliul Provizoriu al comunei Densus a luat in calcul constructia noului local al scolii, pentru scolarizarea tuturor copiilor de pe raza comunei Densus.
    Datorita distantei mari intre satele Poieni si Pestenita fata de centrul de comuna Densus, s-a hotarat construirea unei scoli in fiecare localitate. Deoarece nu existau mijloace de transport, elevii se deplasau pe jos, pe orice vreme. In cladirea "castel baronul Mara" a fost infiintat un internat ce functiona sase zile pe saptamana, in care erau cazati elevii cu rezultate bune la invatatura. Acesta a functionat pana in anul 1972. Mai tarziu s-au construit scoli si in satele Hatagel, Criva, Pesteana si Stei. Cladirea scolii a fost refacuta in anul 1973, cand i s-au adaugat:
  • cinci sali de clasa,
  • o biblioteca,
  • grupuri sanitare
  • magazii.
    In anii 1995-1996 s-au executat lucrari de modernizare prin amenajarea unui grup sanitar modern.
    In prezent in cadrul scolii functioneaza laboratoare de fizica, chimie, biologe, informatica, cel din urma fiind dotat cu zece calculatoare legate in retea si conectate la internet.
    In Densus, exista o biblioteca comunala, ce pune la dispozitia cititorilor un numar de peste 8000 volume de carte si poezie.